دلفینها
در مورد دلفینها چه میدانیم.
با آن پوزههای خندان و هوش بالا، بدون تردید دلفینها یکی از جذابترین حیوانات کره زمین از نظر ما انسانها هستند. دلفین ها پستاندارانیاند که در بیشتر نقاط کره زمین پیدا میشوند و بیش از 30 گونه از آنها وجود دارد. از رودخانههای آمازون گرفته تا خلیج فارس و اقیانوس اطلس، دلفینها در بسیاری از آبهای شور و شیرین دنیا زندگی میکنند. البته به دلیل تطبیقپذیری بالای دلفینها با شرایط مختلف و سوء استفاده انسانها از این موقعیت، امروزه تجارت بزرگی از دلفین ها به وجود آمده است و آنها را حتی در باغوحش، سیرک، استخر و... میتوانیم مشاهده کنیم. با خواندن ادامه این مطلب دانستنیهای بیشتری از دلفین ها به دست بیاورید و با حقایقی از دلفین ها مواجه شوید که شما را متحیر میکند.
1. بزرگترین تهدید دلفینها
آلودگی صوتی دریایی، یکی از بزرگترین تهدیداتی است که سلامت دلفینها را بهخطر میاندازد. دلفینها از معدود جاندارانی هستند که قادرند با یکدیگر از طریق امواج صوتی (پژواک سازی) ارتباط برقرار کنند. بنابراین آلودگی صوتی علاوه بر مختل کردن این توانایی، سلامت روانی آنها را نیز به خطر میاندازد.
2. سرعت دلفینها
دلفینها معمولا با سرعت پایینی شنا میکنند، اما گونه دلفینهای معمولی (delphinus delphis) در صورت نیاز میتوانند تا 60 کیلومتر بر ساعت شنا کنند که از این لحاظ بهعنوان سریعترین پستاندار شناگر در دنیا شناخته میشوند.
3. خودکشی دلفینها
یکی از عجیبترین رفتار دلفینها، خودکشی گروهی است. دلفینها موجوداتی هستند که با آلوده شدن محل زندگیشان، تغییرات دمایی آب و حتی بدون هیچ دلیل مشخصی، دست به خودکشی گروهی میزنند.
4. هوشیاری خاص دلفینها
یکی از منحصر به فردترین قدرت دلفینها، کنترل سطح هوشیاری ذهنشان است، چرا که دلفینها هنگام خوابیدن، نیمی از مغزشان را هوشیار نگه میدارند. به این صورت دلفینها میتوانند یکی از چشمهایشان را باز نگهدارند. این ویژگی در حیات دلفینهایی که در طبیعت زندگی میکنند، نقش بسیار حیاتی دارد. چرا که هنگام احساس خطر یا جدا شدن دلفینی از گله به سرعت میتوانند واکنش نشان دهند. اگر همراه با تور کیش، از پارک دلفینها و نمایششان بازدید کرده باشید، متوجه هوش سرشار آنها شدهاید.
5. دلفینها اسم دارند
دانشمندان اثبات کردهاند که دلفینها برای یکدیگر اسم انتخاب میکنند، صدای خاصی را برای نامیدن برمیگزینند و آن را به خاطر میسپارند. تا به حال چنین چیزی را تصور کرده بودید که هر دلفینی اسم داشته باشد؟
6. هوش زیاد دلفینها
دلفینها این توانایی را دارند تا از اشیا و جانوران دیگر استفاده ابزاری داشته باشند؛ برای مثال در خلیجِ کوسه استرالیا، دلفینها اسفنجهای دریایی را مانند یک دستکش بر پوزه خود قرار میدهند تا هنگام شکار یا جستجو طعمه، پوزه آنها به وسیله سنگ و چیزهای تیز، آسیب نبیند.
7. پرستاری کردن دلفینها
دلفینها، جانوران مهربان و اجتماعی هستند و از سایر دلفینهای پیر، مجروح و بیمار، مراقبت میکنند. این دسته دلفینهایی که به هر دلیلی شرایط خاصی را در گله تجربه میکنند به عنوان pod شناخته میشوند.
8. دلفینها روزگاری خشکزی بودند
اجداد دلفینها به سردهای از پستانداران سم پا به نام جُفتسُمسانان یا Artiodactyla باز میگردد. گفته میشود حدود 50 میلیون سال پیش، اجداد دلفینها برای پیدا کردن غذا، وارد آبها شدند که تکامل آنها طی سالیان دراز سبب بوجود آمدن دلفینهای امروزی شد.
9. دلفینها شش دارند
دلفینها پستاندار هستند و شش دارند، به همین علت برای نفس کشیدن باید به سطح آب بیایند. برخلاف پستانداران خشکی که فقط از طریق دهان نفس میکشند و غذا میخورند، دلفینها برای هر کار، محفظههای جداگانه دارند. دلیل وجود سوراخهای متفاوت این است که مکیدن آب به ریهها هنگام غذا خوردن موجب غرق شدن نشود.
10. دلفین یکی از خطرناکترین حیوانات جهان
آیا میدانستید نهنگ قاتل، یکی از بزرگترین گونههای دریایی جهان، نوعی دلفین است؟ در واقع به دلیل جثه بزرگتر نهنگ قاتل، این جانور با نام نهنگ یا وال شناخته میشود. نهنگ قاتل، بزرگترین جانور خونگرم آبزی است که طول و وزن آن میتواند تا 9 متر و 8 تن برسد. به غیر از نهنگ آبی دلفینهایی که بیش از 8 متر ارتفاع داشته باشند را نهنگ میخوانند که از این رو نهنگ خلبان، نهنگ کله خربزهای، نهنگ قاتل کوتوله و نهنگ دندانکلفت از دیگر دلفینهایی هستند که با پیشوند نهنگ شناخته میشوند.
11. حافظه باورنکردنی دلفینها
تا چندین سال پیش، فیلها را به عنوان حیواناتی میشناختند که قویترین حافظه را پس از انسانها دارند. اما تحقیقات نشان داد دلفینهای سرده پوزه بطریای، قویترین حافظه را در قلمرو حیوانات داشته و فیلها در جایگاه بعدی قرار میگیرند. برای مثال، دلفینهای پوزه بطریای میتوانند نام دلفین دیگری را که 20 سال پیش ملاقاتش کرده بودند به یاد بیاورند و به وسیله سوتهای منحصر به فردی صدا بزنند.
12. خودشناسی دلفینها
دلفین پوزه بطریای که یکی از شناخته شدهترین سرده دلفینها است، در کنار نخستیسانان و انسانها از معدود جانورانی هستند که قابلیت شناخت خود را در آینه دارند.
13. تغذیه دلفینها
رژیم غذایی دلفینها با توجه به محل زندگی و نوع گونه، متنوع است، اما به طور کلی، آنها جانورانی گوشتخوار هستند که از ماهیها، ماهیهای مرکب و سختپوستانی مانند میگو تغذیه میکنند. به طور میانگین دلفینها روزانه 15 کیلوگرم غذا میخورند.
14. حواس پنجگانه دلفینها
حس بینایی دلفینها بسیار دقیق است، اما از آن دقیقتر حس شنوایی آنهاست. طوری که یک دلفین نابینا، فقط با اتکا به حس شنوایی خود میتواند در طبیعت زنده بماند. البته برخلاف این دو حواس، حس بویایی دلفینها بسیار ضعیف است و میتوان گفت این جانوران مزه چیزی را خوب درک نمیکنند.
15. معنی دلفین
دلفین واژهای یونانی است که از دِلفیس (delphis) گرفته شده. دلفیس در یونانی به معنی ماهیِ با رحم است. چرا که این پستانداران دریایی شبیه به انسان، زندهزایی میکنند. پس از زایمان مادر برای اولین تجربه به فرزندش کمک میکند تا به سطح زمین برود و حتی مشاهده شده است که آنها با مهربانی مادرانه باورنکردنی در حال لانه سازی و در آغوش گرفتن بچههای خود هستند.
16. دلفینها بیش از 200 دندان دارند
احتمالا در عکسهایی که از دلفینها هست، متوجه دندانهایشان شدهاید. همه دلفینها دندانهای مخروطی شکل دارند. گونه دلفین ریسو 14 دندان دارد در حالی که گونه دلفین اسپینر میتواند 240 دندان داشته باشد.
17. بارداری دلفینها
بارداری دلفینها بین 9 تا 16 ماه طول میکشد. این زمان بسته به گونه و محل زندگی تغییر میکند. تغذیه بچه دلفین از شیر مادر است و وابسته به گونه، بچه دلفین تا 2 سال شیر میخورد. این حجم شباهت به انسانها عجیب است. یک گوساله ممکن است بین 3 تا 8 سال با مادرش بماند.
18. سوپرپاد دلفینها
دلفینها حیواناتی بسیار اجتماعی هستند که عمدتاً به صورت گروهی زندگی میکنند و با هم شکار میکنند. همانطور که خواندیم، دلفینها پس از تولد با خانواده مادری زندگی میکنند. آنها موجوداتی شاد هستند و حتی باهم بازی میکنند. غلافهای بزرگ دلفینها به نام «سوپرپاد» میتوانند از 1000 عضو یا بیشتر تشکیل شوند! دیدن این غلافها از نزدیک بسیار هیجانانگیز خواهد بود که البته نادر است.
19. دلفینها را عصبانی نکنید
دلفینها حیواناتی آرام و بازیگوش هستند به طوری که ممکن است شنا کردن دلفینها با انسان را دیده باشید، اما در عین حال بسیار خطرناک و قدرتمندند. ماهیت دلفین یک حیوان شکارچی و گوشتخوار است. بنابراین حمله به سایر حیوانات، خصلتی عادی در دلفینها محسوب میشود. اما علاوه بر اینها، احتمال کشته شدن کوسه در جدال با دلفین بسیار زیاد است. به دلیل هوش بالاتر، دلفینها با پوزههای قدرتمند خود به نقاط حساس یک کوسه مانند آبشش و زیر شکم، ضربههای مهلکی وارد میکنند و همچنین به روش شکار کردن کوسهها آگاه هستند. البته برتری دلفینها درباره کوسهها، امری قطعی نیست و نوع گونه و عمق آبی که در آن جدال میکنند بسیار تعیین کننده است.
سخن آخر
به عنوان سخن آخر و پس از آشنایی با عجایب این موجودات شگفتانگیز، باید بگوییم که دلفین مائوئی (یکی از زیرگونههای دلفین نیوزلند) در معرض بیشترین خطر است. از این گونه نادر کمتر از 50 عدد باقی مانده است. علاوه بر این، بسیاری دیگر از دلفینها در معرض خطر گرمایش زمین و آلودگی آبها وجود دارند. در صورت تغییر دما دسته جمعی خودکشی میکنند و این موضوع بسیار قابل تأمل است. امیدواریم همگی برای حفظ گنجینههای طبیعت و دلفینهایی که بسیار به ما شبیهاند تلاش کنیم.
بیشتر بخوانیم: شنا کردن یا وال.
متین سعیدی
کارشناس ثبتنام جزیره سفید آرامش
انتشار مطالب فوق تنها با ذکر مرجع به همراه لینک وبسایت جزیره سفید آرامش مجاز میباشد.
لطفا به حقوق هم احترام بگذاریم.